Николай Тишев към министър Вълчев: Има ли дискриминацията към седмокласниците да не получават стипендии? 

Какви мерки ще предприеме МОН за справяне с тази несправедливост

„Съгласно регламент за организиране и провеждане на националната олимпиада по география и икономика, същата се провежда в три възрастови групи: 7 клас, 8-9 клас и 10-12 клас. Според чл. 10 от програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни и общински училища през 2017 година, годишни стипендии получават само две от възрастовите групи, а именно 8-9 клас и 10-12 клас. Също така, съгласно чл. 10 от Наредбата за условията и реда за осъществяване закрила на деца с изявени дарби, стипендия за стимулиране на децата с изявени дарби се отпускат на ученици от 8 до 12 клас, класирани до навършване на 18-годишна възраст на национален или международен конкурс, олимпиада или състезание, включени в програмата по чл. 11. На практика правилата не допускат  стипендии да получават учениците от 7-ми клас”. Това обясни от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на „БСП за България” Николай Тишев. В тази връзка той попита образователния министър Красимир Вълчев дали има допусната дискриминация по отношение на  тази група ученици и ако е така, каква е причината за тази неравнопоставеност? "Ако не е налице дискриминация, какво е обяснението за такова разделение на учениците в зависимост от тяхната възраст?", продължи с въпросите народният представител. Тишев също така поиска да стане ясно колко средства спестява държавата с изключването на тази възрастова група от правото да получава стипендии, както и какви мерки смята да предприеме МОН за справянето с тази несправедливост.

Николай Тишев като пример посочи казус, случил се през 2014 година. Тогава родители на деца от 7-ми клас завеждат дело в Комисията по защита от дискриминация точно по този въпрос. Комисията се произнася, че непредоставянето на стипендия на деца от 7-ми клас, които имат изявени дарби, представлява форма на непряка дискриминация по признак „възраст”. Въпреки че решението на Комисията не е задължително, а препоръчително, Министерски съвет обжалва това решение пред Административния съд, който пък отхвърля жалбата и постановява, че с изменение на подзаконовата нормативна наредба, чл. 10 от нея,  Министерски съвет е поставил необосновано и незаконосъобразно ограничение по отношение на правото да получават стипендии учениците от 7-ми клас, каквото в Закона за закрила на детето законодателят не е поставил.

„Затова мое желание и моя молба е  - работете в тази посока. Не може под такъв фактор да бъдат поставени децата”, заяви в заключение Николай Тишев.